על פי החוק בישראל, יש צורך להתקין דלת אש במגוון רחב של מבנים, בפרט כשמדובר על מבני מגורים, מבני משרדים ומסחר או מבני בילוי. הדרישה להתקין דלת אש תלויה בשאלה באיזה גודל המבנה וכמה אנשים הוא אמור לשרת.
רק אחרי שמסיימים להתקין דלת אש ועומדים בשאר הדרישות הרלוונטיות מבחינת בטיחות המבנה, ניתן להעביר אותו ביקורת אצל הגורמים הרלוונטיים ולקבל את האישורים הנדרשים בשביל לאכלס את המבנה. במידה והדלת לא הותקנה או הותקנה לא על פי החוק ולא בצורה נכונה, אזי שיש צורך לתקן זאת בשביל שיהיה ניתן לקבל את האישור המיוחל.
מהי דלת אש?
הרעיון של דלת אש הוא מאוד פשוט, למנוע מצב בו האש תתפרץ פנימה אל תוך חלל המבנה למשך זמן מסוים, במטרה לאפשר לאנשים שנמצאים בתוך החלל לצאת ממנו בצורה מסודרת ובטוחה. הדלת לא נועדה למנוע שריפה, אך היא כן נועדה למנוע אפשרות שהאש תתפשט ותגרום נזק משמעותי יותר, למבנה וכמובן תעלה בחיי אדם.
דלת אש עשויה מחומרים עמידים, כגון מתכת, פלדה, גבס (עמיד לאש) וחומרים אחרים עמידים ובעלי יכולת בידוד גבוהה. היא כוללת בתוכה שני משטחי מתכת וביניהם חומרי בידוד שנועדו לשמור על חלק מסוים של הדלת קר, בשביל שיהיה ניתן לגעת בה במידה ותפרוץ שריפה במקום.
ניתן למצוא דלתות אש רגילות וכן ניתן למצוא דלתות אש כפולות, כלומר בעלות שתי כנפיים. באופן טבעי הגודל והצורה בה הדלת בנויה, תשפיע כך או אחרת על ההתקנה שלה ולאחר מכן על אופי השימוש בדלת.
כשמתקינים דלת אש, נהוג לעשות זאת כשהיא נפתחת לכיוון ממנו אפשר לצאת במהירות מהבנייה ולעיתים, בשביל למנוע פאניקה, היא כוללת לחצן מיוחד שמאפשר לפתוח אותה במהירות ובקלות. לרוב נהוג להשאיר את הדלתות פתוחות על מנת שיהיה אפשר לעבור בצורה חלקה ביום יום. בדלת מותקנת מערכת של אלקטרומגנט אשר מחוברת למערכת החשמל של המבנה, וברגע שפורצת שריפה היא מתנתקת ואז הדלת נסגרת באופן אוטומטי.
תקלות נפוצות בדלת אש
דלתות אש, בדיוק כמו דלתות אחרות המותקנות במבנה, עלולות להתמודד עם תקלות שונות. אנחנו צריכים לקוות, שהן יתגלו בימים שבשגרה, על מנת שנוכל לטפל בהן, בשביל שיהיה ניתן להשתמש בהן בצורה חלקה במקרים שפורצת שריפה במקום.
לפני שנציג מספר דוגמאות לתקלות נפוצות בדלתות אש, חשוב לציין, תיקון דלת אש יכול להתבצע אך ורק על ידי אנשי מקצוע שמתמחים בכך. לא נכון ולא רצוי לנסות ולתקן את הדלת לבד, כמו כן, אסור להזמין בעלי מקצוע שאינם מתמחים בתיקון דלתות מסוג זה. לכן, יש להקפיד על הזמנת אנשי מקצוע שמתמחים בתיקון דלתות אש ויודעים כיצד לאבחן את הבעיה ולפתור אותה.
בין התקלות הנפוצות של דלתות אש אנחנו יכולים למצוא:
התקלה הנפוצה ביותר היא פגיעה במערכת אלקטרומגנט. מדובר על תקלה שיכולה למנוע מהדלת להיסגר במקרים של שריפה. ניתן לאתר את התקלה, במידה ומנתקים את המערכת ורואים שהדלת איננה נסגרת כפי שהיא אמורה. אז יש צורך לבדוק את הבעיה ולטפל בה.
תקלה אחרת יכולה להיווצר בידית הבהלה. בין אם היא לא פועלת ובין אם יש קושי מסוים להשתמש בה. במקרים כאלו, יש להחליף את הידית הישנה בידית חדשה. יש לוודא שהיא עומדת בתקנים ומתאימה לסוג הדלת.
עוד תקלה אפשרית היא במנעול של הדלת. גם במקרה זה, ניתן לאתר את התקלה בימים שבשגרה ולפתור אותה על ידי החלפת המנעול הישן במנעול חדש, כמה שיותר מהר.